כיצד להמשיך הלאה אחרי כישלון, ולבנות מחדש את הביטחון העצמי?
- עינת
- 27 בדצמ׳ 2020
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 29 בינו׳ 2024
שנים רבות של עבודה קשה והצלחות בדרך לא מספיקים כשלעצמם לבנות בטחון והגנה מפני כישלון.
כשלונות קורים ועלולים לקרות לכולנו ומתקיימים בתחומים שונים בחיים: חוסר קבלה לתפקיד שרצינו, פיטורין ממקום עבודה, כישלון במבחן חשוב, קבלת משוב שלילי ממנהל, כשלון בסגירת עסקה, סטארט אפ שהקמנו ונכשל, גירושים ופירוק משפחה ועוד כישלונות קטנים כגדולים.
גם ילד שלומד ללכת, רוב הזמן - נופל! ואז קם ונופל שוב וחוזר חלילה, עד שלומד את הטכניקה, צובר ביטחון בצעדים קטנים ומתחיל לרוץ.
כישלון הוא צעד הכרחי וחשוב בהתפתחות שלנו כבני אדם, כל עוד אנחנו לומדים מהטעויות ומשתדלים לא לחזור על אותן הטעויות - אז קוראת הלמידה וההתפתחות.
להלן כמה טיפים שיכולים לעזור בבניית ביטחון עצמי מחדש, אחרי כישלון.
1. פירוק המטרה הגדולה למשימות קטנות.
יציאה לדרך בצעדים קטנים. זה נכון בכל תחום בחיים בו תרצו לרכוש ביטחון אחרי חווית כישלון.
על מנת לבנות ביטחון עצמי שיאפשר להשיג מטרות גדולות, ראשית יש להתמקד במשימות קטנות. וזה מתחיל כבר בפעולות היומיומיות שלנו.
השגת המטרות הקטנות שבדרך וחווית ההצלחה בהן תספק מחדש את תחושת המסוגלות ותשיב לנו את תחושת הביטחון ביכולות שלנו.
2. בחינת רשימת המשימות היומיות.
הכינו TO DO LIST יומי הכולל את המשימות הקטנות, ובדקו עם עצמכם:
מהו הדבר ברשימה שאני הכי פחות רוצה לעשות? מהו הדבר שאני נוטה לדחות?
חישבו מהי הסיבה לכך? ממה אנחנו מפחדים?
חישבו: מה יקרה אם אכשל? מה הכי גרוע שיקרה? אם אתם רואים את עצמכם מסוגלים להתמודד עם הדבר הכי גרוע שעלול לקרות, אז : הניעו עצמכם לעשות את המשימה בכל הכח
לעיתים תגלו שהרצון להתחמק מהמשימה נובע מחוסר ביטחון, מחשש להיכשל.
אלו הן המחשבות המעכבות שבראש שלנו, שגורמות לנו להימנע מהדברים שמפחידים אותנו, ובעצם כך מונעות מאיתנו להתפתח.
הדרך לבנות את הביטחון היא לנסות דברים חדשים, גם אם קצת מפחידים אותנו, ואז כשאנו מצליחים - יותר קל לנו לחזור עליהם שוב.
3. הפרדת ההערכה העצמית שלך את עצמך מהתוצאות של העבודה שלך
כשאנחנו נכשלים במשימה כלשהי, הנטיה שלנו היא להכליל את הכשלון על עצמנו, כלומר - "אני כישלון". הבושה ותחושת האשם משתלטים עלינו, על כל חלקה טובה. אבל - זוהי חשיבה מעכבת. כי יותר חשוב לשאול את עצמנו "מה ניתן ללמוד מהכישלון?" וכך להשיג שיפור, למידה והתפתחות.
אנו צריכים להזכיר לעצמנו: העבודה שלנו היא רק משהו שאנחנו עושים, אמנם חלק חשוב בחיינו - אבל זה לא מעיד עלינו משהו כאנשים.
4. החשיבות של פיתוח קבוצת תמיכה והיכולת לבקש עזרה
הנטייה שלנו היא בדרך כלל לשתף את הסביבה שלנו בהצלחות שלנו. אולם, יש חשיבות גדולה לא פחות לשתף את הקרובים לנו גם בכישלונות. בניית קבוצת תמיכה מספקת את האפשרות לשתף באופן פתוח אנשים נוספים, לבקש מהם עזרה ולהציע את עזרתך להם. ואם תגלו שהאנשים שמקיפים אתכם אינם עוזרים לך להרגיש טוב עם עצמכם, ההמלצה שלי - "לפטר אותם" ממעגל הסביבה הקרובה ולהימנע מקשר איתם.
דבר נוסף שלמדתי בדרך הוא שלאנשים יותר קל להציע עזרה מלבקש עזרה, אז רק המעז הוא הלמד, ולכן הצעתי - היעזרו בחברים ובמעגלי התמיכה שצברתם בדרך, זה מאוד יישמח את מי שתבקשו את עזרתו.
5. זכרו שאיש לא דואג לכישלונות שלכם כמוכם
לטוב ולרע , אנשים לא מקדישים תשומת לב רבה לכישלונות האישיים שלכם, כמו שאתם עלולים לחשוב שהם. תשומת הלב שמושקעת בכישלונות שלכם - היא בעיקר שלכם. ולכן, מוטב להמשיך הלאה ולהתמקד בהצלחות!
6. שימו לב לשחיקה
בזמן העבודה על הפרויקט המאתגר הבא, חשוב להציב גבולות לגבי הזמן המושקע בו. הרבה מאוד פרויקטים הם שילוב של מרתון וספרינט - יש שילוב של הרבה מועדים קצרי טווח ואינטנסיביים ומשימות בדרך להשגת מטרה גדולה יותר. אז קחו את הזמן לחגוג גם את סיומם של ה milestones הקטנים, כמו גם לחגוג את השגת המטרה הגדולה. שימו זרקור על ההצלחות ולא על הכישלונות. את הכישלונות תתחקרו לצורך הלמידה, אך אל תוותרו על חגיגת ההצלחות. כך תעלו את הביטחון שלכם בעצמכם.
7. האמינו באפשרות של הצלחה עתידית
ככל שהמטרה גדולה וחשובה יותר, כך תרגישו מאוכזבים יותר כאשר היא לא תתממש.
ככל שתצליחו לייצר הפרדה בין הכישלון שלכם לבין עצמכם תגלו את החוסן שלכם. רק כאשר תשלימו עם הכישלון של המשימה , שלא מעיד עליכם ככישלון, אז תוכלו לפתח חוסן להתמודד בהצלחה עם האתגרים הבאים.

Comments