הפחד שלנו הוא האויב מספר 1 שלנו. האמנם?
- עינת
- 25 בינו׳ 2021
- זמן קריאה 3 דקות
והפחדים שלנו הם אלו שתוקעים אותנו מאחור !
כולנו יודעים איך זה מרגיש לפחד, אבל האם אנחנו עוצרים לבחון מה המשמעות של הפחדים שלנו?
כשאנחנו מתבגרים, לעתים קרובות מעודדים אותנו לחשוב על פחד כחולשה, משהו שכדאי להשליך, להתגבר.
מדעני המוח טוענים שבני אדם בטבעם אינם יצורים אופטימיים, אלא המח האנושי פועל במוד הישרדותי. אז אולי בגלל זה אנו חושבים על פחד לפעמים כסכנה בפני עצמה.
אבל מה אם נסתכל על הפחד בצורה אחרת? מה אם נחשוב על פחד כמעין סיפור דמיוני?
הכי קל לראות את הקשר הזה בין פחד - לדמיון אצל ילדים צעירים. מי מאיתנו בילדותו לא פחד ממפלצות או מכשפות? ומה שאנחנו אומרים על ילדים שיש להם פחדים כאלה זה שיש להם דמיון מפותח. אבל בשלב מסוים עם התבגרותנו, רובנו לומדים להשאיר את הסיפורים הדמיוניים האלה מאחור. אנו למדים כי אין מפלצות שמתחבאות מתחת למיטה.
מה אם במקום לקרוא לדמיונות המפחידים הללו "פחדים" נקרא להם "סיפורים"? בעצם הפחד הוא סוג של סיפור שאנו בוחרים לספר לעצמנו!
כאשר אדם רוצה לעשות שינוי בחייו, למשל שינוי מקצועי, הוא מנסה לדמיין את היום שאחרי, מה יהיה איתו שם? האם יצליח להתפרנס? למצוא עבודה? אנו ממש עסוקים בלדמיין את עצמנו שם, מה שבהכרח מעורר בנו גם מתח ברמה גבוהה. השאלה הכי קשה היא: מה יקרה הלאה? במילים אחרות, הפחדים שלנו גורמים לנו לחשוב על העתיד.
ומי ממציא את סופו של הסיפור אם לא אנחנו?
מחקר שנערך על ידי Morten T. Hansen, פרופסור מאוניברסיטת ברקלי, מצא כי מה שמאפיין יזמים מצליחים הוא הרגל שהוא מכנה "פרנויה יצרנית" (" Productive Paranoia"), שפירושו שאנשים אלה, במקום לבטל את פחדיהם, הם לומדים את הפחדים שלהם, ואז מתרגמים את הפחד לתכנית פעולה והתארגנות להתמודדות עם התוצאות הצפויות. ובאופן הזה, אם הפחדים הגרועים ביותר שלהם יתממשו, העסקים שלהם היו מוכנים.
אתה לא יכול לשבת ולפחד; עליך לפעול, כמו למשל להוזיל עלויות ולפעול באופן אפקטיבי ולא בזבזני בזמנים טובים, כדי להיות תמיד מוכנים לסערה הבאה, מדומיינת או אמיתית.
ביל גייטס חווה תחושת חשש בעוצמה גבוהה לגבי מה שעלול לפגוע במיקרוסופט. "הפחד צריך להנחות אותך", הוא אמר ב -1994. "אני רואה כישלון באופן קבוע."
ולפעמים, כמובן, הפחדים הגרועים ביותר שלנו אכן מתגשמים. זה אחד הדברים שכל כך יוצא דופן בנוגע לפחד. מדי פעם, הפחדים שלנו יכולים לחזות את העתיד. אבל אנחנו לא יכולים להתכונן לכל הפחדים שהדמיון שלנו רוקם. אז איך נוכל להבדיל בין הפחדים ששווה להקשיב להם לבין כל האחרים?
הפחדים שלנו הם מתנה מדהימה של הדמיון, סוג של דרך להציץ מה עשוי להיות העתיד כשיש עוד זמן להשפיע על האופן שבו עתיד זה יראה. בקריאת מציאות נכונה, הפחדים שלנו יכולים להציע לנו משהו יקר ערך: חוכמה, יכולת תכנון והתארגנות וביצוע בהתאם!
אז הנה הטיפ שאני נותנת תמיד למתאמנים שלי - גם בעולם העסקי וגם בעולם האישי:
כאשר משהו מפחיד אתכם: דמיינו את התוצאה הגרועה ביותר שאליה יכול להוביל הפחד הזה, ובחנו - האם אתם מסוגלים להתמודד עם הגרוע מכל - זה שדמיינתם?
אם התשובה היא כן - אז תכננו מה אתם עושים ולכו על זה, כי מה יש לכם להפסיד?
אם התשובה היא לא - כלומר לא תצליחו להתמודד בצורה טובה עם התוצאה - אז אולי באמת כדאי להימנע מלעשות את הדבר הזה שכל כך מפחיד אתכם או ליצור סיפור חליפי איתו תצליחו להתמודד בצורה טובה יותר.
אז - אל תתנו לפחד שלכם לתקוע אתכם במקום !
וזכרו - "גם מסע של 1000 קילומטרים מתחיל בצעד אחד קטן"

(*) Morten T. Hansen is a professor at the University of California, Berkeley. He is the author of Great at Work and Collaboration and co-author of Great by Choice.
Kommentit