אם תחושת תקיעות מלווה אותך בחייך, הנה 8 טיפים ליצירת שינוי
- עינת
- 9 בדצמ׳ 2020
- זמן קריאה 4 דקות
משהו תקוע לך, משהו לא עובד ואולי אפילו לא ברור לך מה?
זה קורה לכל אחד מאיתנו מעת לעת, התחושה הזו שאני בתקיעות, שמשהו לא עובד כמו שהייתי רוצה. ואין הבדל אם מרוץ החיים, השחיקה, או ארוע ספציפי הם אלו שגרמו לתחושה הזו.
לפני מספר שנים הרגשתי בתקיעות. אני מכירה את התחושה הזו מקרוב. לאורך 25 שנות קריירה של ניהול משאבי אנוש אהבתי כמעט כל יום בעבודה שלי, אהבתי את החברות שעבדתי בהן, אהבתי את האנשים, היתה לי תשוקה אדירה למקצוע ולהשפעה שיצרתי בכל מקום בו הייתי. כל החיים התנהלתי לאורן של מטרות שהגדרתי לעצמי. ואז, בתקופה מסוימת הרגשתי שכבר "עשיתי וראיתי הכל" בעולם משאבי האנוש ושאני תקועה ללא מטרה.
במקרה שלי, מה שעזר לי לצאת מהתקיעות הוא שהצלחתי לייצר לעצמי מטרות חדשות:
* לימודים והרחבת הידע * שינוי מקצועי בקריירה * מעבר מסטטוס של שכירה לעצמאית * יציאה למסע בשביל ישראל עם חברות
תחושת התקיעות, כשהיא נמשכת לאורך זמן היא תחושה מטלטלת, מתסכלת מאוד ועלולה לגרום לחשש, לחרדה ולאובדן בטחון.
החדשות הטובות הן שיש פתרון לתקיעות, והפתרון הוא בדמות יצירת שינוי, וזה לגמרי בידיים שלך.
היום כשאני מלווה אנשים בתהליכי שינוי, אני בדרך כלל פוגשת אותם בשיאה של התקיעות, והסיפוק האדיר הוא לעזור להם לצאת משם!
בחרתי לשתף אתכם ב 8 טיפים שעשויים לעזור לכם לצאת מתקיעות.
1. מודעות לתחושת התקיעות
אם הבחנת בתקיעות - זהו כבר סימן טוב, כי המודעות היא תנאי הכרחי לתחילתו של שינוי.
לעיתים התחושה היא תחושה כללית של שחיקה, עייפות החומר, דאון כללי, ולעיתים תחושת התקיעות היא במישור ספציפי: אי שביעות רצון בעבודה, תקיעות בקריירה, תהליך חיפוש עבודה שלא מתקדם, תקיעות ביחסים הזוגיים, יחסים במשפחה, יחסים בעבודה, תחושת בדידות, לחץ, חרדה ועוד.
2. הבנת הסיבה לבעיה. מהו התחום בו אני חווה תקיעות?
רק אחרי שנבין מה הסיבה לחוסר שביעות הרצון, נוכל לחשוב על שינוי. בדרך כלל זה עוזר כאשר אנו מחלקים את החיים שלנו לפלחים שונים (קריירה, זוגיות, משפחה, וכו') ובוחנים את מידת שביעות הרצון שלנו בכל אחד מהפלחים בנפרד. אז בדרך כלל תתברר התשובה - היכן מתרחשת חווית התקיעות. זה גם הרמז למקום בו נרצה לייצר לשינוי.
3. מוטיבציה לייצר שינוי והגדרת השינוי המיוחל
אחרי שהבנת מה גורם לך לתקיעות, כדאי לבדוק מה היית רוצה לשנות. האם השינוי המיוחל הוא שינוי פרקטי? למשל ‘אני רוצה להרוויח יותר כסף’, ‘אני רוצה להחליף מקום עבודה’ או שזה שינוי מנטאלי? לדוגמא ‘אני רוצה לחזק את הבטחון העצמי שלי’ 'אני רוצה להפחית חרדה' וכד'.
השילוב של מודעות + רצון לשנות - מגבירים את הסיכוי ששינוי יקרה, אבל עדיין לא מבטיחים אותו.
כדאי לוודא שהמטרה אותה נרצה להשיג הינה ריאלית, ברת השגה ותחומה בזמן.
4. בניית תכנית פעולה להשגת השינוי המיוחל
כאשר המטרה מוגדרת, נבנה תכנית - מה אנחנו צריכים לעשות על מנת להתקדם להשגת המטרה. נתייחס לתכנית הפעולה כמו לבניית תכנית אימונים בחדר כושר, שבה אנו מאמנים שרירים להשגת השיפור המתמשך, עד להשגת המטרה. תכנית האימונים תהיה מפורטת, ונקפיד על תיכנון + מעקב אחר ביצוע.
5. שינוי דפוסי חשיבה והתנהגויות מעכבות
קיים סיכוי שלא נוכל לעשות את השינוי לבד, והסיבה היא שאנחנו בדרך כלל מתנהגים על פי דפוסים ישנים שלנו. על מנת לעשות שינוי, צריך לשנות את הדפוסים וההתנהגויות הישנות. ולכן, לעיתים אנחנו צריכים מישהו חיצוני שינחה אותנו, שיכוון ויעזור לנו לעקוף את ההתנגדויות ולהתמודד בצורה טובה יותר ולייצר שינוי.
המח כמו כל שריר אחר בגוף זקוק לאימון כדי לפעול במיטבו. למח שלנו נטיה טבעית להתמקד במחשבות שליליות, בשל הצורך הבסיסי שלנו בהישרדות. לכן, אם במשך שנים אנחנו מורגלים להתמקד במחשבות שליליות, לבקר את עצמנו ואת הסביבה, ולראות את החיים באור שלילי, השינוי לא יקרה מעצמו, וגם לא ביום אחד. מדובר בתהליך של שינוי והרבה תרגול. ממש כמו בחדר כושר כשאנחנו רוצים לפתח ולחזק שרירים, ואף אחד אחר לא יכול להתאמן שם במקומנו.
תרגול של מחשבות חיוביות ניתן לעשות בדרכים שונות. הרגל אחד שניתן ליישם החל מהיום: סיכום יומי חיובי. לסכם מידי יום 3 דברים טובים שקרו לי היום - כך נתרגל את המח לראות את החיובי ולהתמקד בו.
גם חשיבה חיובית לגבי התפיסה שלי את עצמי: ‘אני טוב’, ‘אני ראוי’, ‘מגיע לי’, יאפשר לנו לחזק את האמונה בעצמנו, לראות את החוזקות שלנו, את הטוב שבנו, ויעזור לנו ביצירת השינוי.
6. לעשות מה שעושה לי טוב - "מרימי אנרגיה"
כשאנחנו במוד שלילי ותקוע, קשה מאוד לייצר תנועה ושינוי. לכן - חשוב מאוד לשנות חשיבה לחיובית, כזו שמרימה לנו אנרגיות ותייצר לנו תחושה טובה. למשל: עיסוק בספורט, פעילות התנדבותית - כזו שמייצרת לך תחושת ערך וסיפוק, עיסוק בתחביבים, יציאה לבילוי בטבע, קריאת ספר, כתיבה, בילוי עם אנשים שעושים לך טוב וכו'. נסו לייצר לכם רשימה של דברים שמרימים לכם את האנרגיה ולשבץ ביומן לפחות שניים כאלה בשבוע.
7. "גם מסע של אלף קילומטרים מתחיל בצעד אחד קטן..."
(לאו צ'ה)
השינוי מגיע בצעדים קטנים, וכל צעד מקדם אותנו לעבר המטרה. הרבה אנשים, כשהם מחליטים על שינוי, רוצים שהוא יקרה אתמול. אבל, שינוי הוא תהליך, וככזה הוא מצריך אורך רוח, וצעדים קטנים. תתמקדו במטרות ברות השגה וקטנות, ותתקדמו לאט ובהתמדה. אל תחכו שהכל יהיה מושלם כדי שתוכלו לצאת לדרך. צאו, תתנסו, ותתקנו בדרך, תוך כדי תנועה.
8. לקחת את ההגה לידיים שלך!
אנשים רבים בתוך התקיעות נתפסים לדפוס קורבני, שבו הם נוטים להאשים את הסביבה במה שקורה להם.
הדבר אינו מקדם, ואולי אף תוקע יותר, שכן הוא לא מעודד לקחת אחריות ולפעול באופן אקטיבי , אלא גורם להתכנס במוד פאסיבי וריאקטיבי.
לכולנו היכולת לבחור ולהשפיע על איך נראים חיינו. זה מצריך לקחת את השליטה והאחריות לידיים שלנו ולא לחכות שמישהו אחר יעשה את זה בשבילנו.
אז... צאו לדרך וקחו את ההגה לידיים שלכם !

Comments